Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Αναπνοή και μακροζωία


Η αρχαία Ινδική επιστήμη (Βέδες και διάφορες Γιόγκα), μέσα από τα διάφορα κείμενα μας κάνουν γνωστόν ότι μέσω κάποιων συγκεκριμένων αναπνευστικών ασκήσεων μπορούμε να αποφύγουμε τα γηρατειά και να παρατείνουμε επ΄ αόριστον τη ζωή μας.
Η αναπνευστική άσκηση που προτείνουν, είναι η άσκηση της εναλλασσόμενης αναπνοής (η αναπνοή αυτή γίνεται μέσα από κάθε ρουθούνι), και βασίζεται σε τρία ρεύματα –το Ida το Pingala και ο αγωγός Sushumma- που όπως υποστηρίζει- διατρέχουν την σπονδυλική στήλη κάθε ανθρώπινου όντος και μέσω της πειθαρχημένης εναλλασσόμενης αναπνοής γίνεται η άνοδος της Δύναμης της Ιερής Φωτιάς ή Κουνταλίνι όπως την ονομάζουν στο ανθρώπινο εγκέφαλο.
Η πειθάρχηση της αναπνοής (Πραναγιαμα), προκαλεί την καλύτερη δυνατή απορρόφηση της Κοσμικής Ενέργειας που μεταφέρετε μέσω της Πνοής και του οραματισμού δια μέσου των σπονδυλικών αγωγών, στη βάση της και μετά στον εγκέφαλο.
Εκεί μέσω του κρατήματος της αναπνοής επιτυγχάνουμε αλυσιδωτές χημικές και νοητικές αντιδράσεις που προκαλούν αναστροφή των γηρατειών, παράταση της ζωής ή και ακόμη νίκη επί του θανάτου.
ΑΣΚΗΣΗ
Καθόμαστε σε άνετη καθιστή στάση με ίσια την σπονδυλική μας στήλη, οι ώμοι μας είναι χαλαροί και το αριστερό μας χέρι ακουμπισμένο επάνω στον αριστερό μηρό μας και χρησιμοποιούμε πάντα το δεξί μας χέρι γι΄ αυτή την άσκηση.
Κλείνουμε με τον αντίχειρα το δεξί ρουθούνι και εισπνέουμε αργά τον αέρα από το αριστερό ρουθούνι. Θα κρατήσουμε αυτή την πνοή όσο μας είναι ευχάριστο και κατόπιν αφού κλείσουμε με τον δείκτη το αριστερό ρουθούνι θα εκπνεύσουμε αργά, χωρίς σφίξιμο από το δεξί ρουθούνι.
Στη συνέχεια θα εισπνεύσουμε από πάλι από το δεξί ρουθούνι οδηγώντας την αναπνοή μας μέχρι την κοιλιά μας και αφού θα κρατήσουμε όσο μας είναι ευχάριστο τον αέρα μέσα μας και θα εκπνεύσουμε από το αριστερό ρουθούνι. Συνεχίσουμε με αυτόν τον τρόπο αναπνέοντας από το ένα ρουθούνι και εκπνέοντας από το άλλο διαδοχικά και κάθε φορά κρατώντας την αναπνοή μας περισσότερο. Δεν χρειάζεται όμως να το παρακάνετε, είναι μια τεχνική που με την συνεχή ενασχόληση μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
ΠΡΟΣΟΧΗ
Πριν χρησιμοποιήσετε αυτή την τεχνική να είστε σε καλή νοητική και φυσική κατάσταση, να αρχίσετε σταδιακά με λίγους κύκλους αναπνοής, να μην το παρακάνετε και αν νιώσετε δυσφορία να διακόψετε άμεσα την άσκηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου