Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Σόμα το ιερό ποτό


Ιερό ποτό που πιθανόν το παρασκεύαζαν από βότανα των Ιμαλαΐων. Είχε την ιδιότητα να εξασφαλίζει την νοητική διαύγεια, την διαρκή υγεία, τη νεότητα και την σωματική αθανασία. Οι θαυμαστές ιδιότητές του εξυμνούνται σε πολλούς ύμνους της Ργκβέδα.
Λέγεται πως το φυτό σόμα φύεται στις οροσειρές του Χιντουκούς, του Παμίρ και των Ιμαλαΐων και με την έκθλιψή του, βγαίνει ένας χυμός που ανακατεύεται με γάλα. Αυτό το παρασκεύασμα ήταν το περίφημο Σόμα, αυτό το ποτό το έπιναν μόνο οι μυημένοι, -οι υπόλοιποι- ακόμη και οι βασιλιάδες και οι ανώτατοι άρχοντες έπιναν ένα υποκατάστατό του. Τα αρχαία Ινδικά κείμενα αναφέρουν πως υπάρχουν εικοσιτέσσερις ποικιλίες Σόμα! Με το πέρασμα του χρόνου φαίνεται πως ξεχάστηκε η σύνθεση και παρασκευή του Σόμα ή πιθανόν κρύφτηκε επιμελώς από τους μυημένους που το παρασκεύαζαν αφού «Δεν ξέχασαν μόνο οι Πέρσες τον τρόπο παρασκευής του Χαόμα αλλά χάθηκε και η ακριβής συνταγή για την παρασκευή του Σόμα ή τουλάχιστον φυλάγεται τόσο ζηλότυπα που κανείς δεν φαίνεται να τη γνωρίζει… Η ανακάλυψη της συνταγής του αρχαίου ποτού Σόμα είναι μια από τις σπουδαιότερες αποστολές της εθνοφαρμακολογίας και σε όποιον καταφέρει να εξιχνιάσει το μυστήριο αξίζουν πολλά περισσότερα από ένα βραβείο Νόμπελ», («Προφητικά φυτά», C. Ratsch, εκδ. «Κυκεών»). Ο Γ. Μπ. Κρόου στο βιβλίο του «Οι μυστικές ιδιότητες των φυτών», αναφέρει ότι το Σόμα παρασκευάζεται από χυμό της Ασκληπιάδας.
Μια ακόμη αναφορά για την παρασκευή του Σόμα, αυτή τη φορά στα νησιά του ειρηνικού ωκεανού μας λέει ότι παρασκευάζεται από το δέντρο Κάβα με τον εξής τρόπο: η αρχιέρεια του νησιού κόβει κάποιο μέρος του δέντρου Κάβα το μασάει ώστε να το κάνει πολτό και κατόπιν αυτός ο πολτός δίνεται τελετουργικά στους μυημένους.

2 σχόλια:

  1. ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ..ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΩς ΚΑΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΥΗΜΕΝΟΥΕ


    ΑΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΘΑΝΑΤΟΙ ......

    ΣΑΝ ΤΩΝ ΧΑΙΛΑΝΤΕΡ


    ;))))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή