Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Η τεχνολογία σύντομα θα μας κάνει... αθάνατους!


Το πρόγραμμα Avatar υπόσχεται την ανθρώπινη αθανασία μέχρι το 2045

Για πολλούς, η ιδέα της ανθρώπινης αθανασίας αποτελεί άπιαστο όνειρο, ο Dmitry Itsikov όμως σκοπεύει να την κάνει πραγματικότητα με τη βοήθεια της τεχνολογίας και αρκετά σύντομα μάλιστα!
Ακούγεται ως σενάριο από επιστημονική ταινία, ο ρώσος επιστήμονας όμως παίρνει πολύ σοβαρά την ιδέα της αθανασίας με τη χρήση της νευροεπιστήμης και της ρομποτικής.
Ήδη έχει συγκεντρώσει μια ομάδα ρώσων επιστημόνων με μοναδικό σκοπό τη δημιουργία ενός πλήρως λειτουργικού ολογραφικού ανθρώπινου «Avatar», με τεχνητό εγκέφαλο στον οποίο μπορεί να τοποθετηθεί η συνείδηση ενός ανθρώπου, δημιουργώντας έτσι το πρώτο «ανθρώπινο» ρομπότ!

Μάλιστα στην ιστοσελίδα του προγράμματος, 2045.com, ο Itsikov παραθέτει ένα ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα στο οποίο δείχνει τα σχέδιά του για το μέλλον, τα οποία όσο παράξενο και να ακούγεται δεν περιορίζονται στα ρομπότ.

Το πρώτο σκέλος, το οποίο ο Itsikov ελπίζει να ολοκληρωθεί μέχρι το 2020 είναι η δημιουργία ενός ρομπότ «avatar», το οποίο οι άνθρωποι θα μπορούν να ελέγχουν με τον εγκέφαλό τους.

Ένα τέτοιο σύστημα βέβαια θα είχε απήχηση όχι μόνο σε όσους θέλουν να κυνηγήσουν την αθανασία, αλλά για πληθώρα άλλων εφαρμογών, στη βιομηχανία, στην υγεία, στη διάσωση, ακόμα και στο στρατό.

Το δεύτερο σκέλος είναι η δημιουργία ενός αυτόνομου συστήματος υποστήριξης για τον ανθρώπινο εγκέφαλο, το οποίο θα επιτρέπει τη μεταμόσχευση ενός εγκεφάλου μέσα σε «avatar» μέχρι το 2025. Δεν υπάρχει βέβαια αντίστοιχο εγχείρημα πέρα από μια έρευνα της δεκαετίας του '70 η οποία κάθε άλλο παρά ενθαρρυντική είναι.

Η έρευνα του Dr Robert J. White, ο οποίος επιχείρησε να μεταμοσχεύσει εγκέφαλο σε μαϊμούδες, συμπέραινε πως η κατασκευή ενός τεχνητού περιβάλλοντος όπου ο εγκέφαλος όχι μόνο μπορεί να επιβιώσει αλλά να συνεχίσει να λειτουργεί πλήρως είναι αρκετά δύσκολο εγχείρημα. Βέβαια άλλο η δεκαετία του '70, άλλο το 2025.

Μέχρι το 2035 τώρα, ο Itskov ελπίζει να βρει τρόπο να «αντιγράψει» την ανθρώπινη συνείδηση σε έναν τεχνητό εγκέφαλο, δημιουργώντας έναν αποκλειστικά ρομποτικό οργανισμό... με συνείδηση!

Αυτό πρακτικά θα επέτρεπε στους ανθρώπους να πετύχουν την αθανασία, ενώ με την ψηφιοποίηση της συνείδησής μας θα μπορούσαμε, ακόμα και να παραμετροποιήσουμε τον εγκέφαλό μας, «πειράζοντας» τις αναμνήσεις μας, ακόμα και τις δυνατότητές μας.



Βέβαια δεν έχουν γίνει ακόμα οι απαραίτητες έρευνες για τη μεταφορά της συνείδησης σε... τσιπάκι, αλλά υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από αρκετούς νευροεπιστήμονες για την κατανόηση των εσωτερικών λειτουργιών του εγκεφάλου μας. Πρόσφατα επιτεύγματα μάλιστα, όπως ένα ρομποτικό χέρι που μπορεί να αναλύει τα ηλεκτρικά μοτίβα των νευρώνων μας, δείχνουν πως ίσως είμαστε πιο κοντά στο εγχείρημα αυτό από όσο γνωρίζουμε.

Ίσως μέχρι εδώ τα πράγματα να ακούγονται επιεικώς εφικτά, έστω και σε κάποιο βαθμό. Το τέταρτο στάδιο του Project Avatar όμως, ξεπερνά κάθε φαντασία, επιστημονική ή μη! Μέχρι το 2045, σε λιγότερο από 33 χρόνια από σήμερα δηλαδή, ο Itskov θα ήθελε να έχει κατασκευάσει «συνειδήσεις χωρίς υλική υπόσταση», άυλα σώματα δηλαδή σαν ολογράμματα τα οποία θα μπορούν να περνούν μέσα από τοίχους ή να κινούνται με την ταχύτητα του φωτός.



Εάν αυτό ήδη ακούγεται υπερβολικό, σαν δεύτερο σχέδιο υπάρχει η δημιουργία ενός σώματος από νανο-ρομπότ τα οποία θα επιτρέπουν στους ανθρώπους να λαμβάνουν διαφορετικές μορφές, κατά βούληση.

Όπως γράφει ο Itskov, «η ανθρωπότητα, για πρώτη φορά στην ιστορία της, θα κάνει μια πλήρως διαχειριζόμενη εξελικτική μετάβαση και τελικά θα δημιουργηθεί ένα νέο είδος».

Ο επιστήμονας σκοπεύει να ανοίξει τα γραφεία της εταιρείας του στο Σαν Φρανσίσκο μέχρι το τέλος του καλοκαιριού ενώ ήδη δουλεύει στη δημιουργία ενός κοινωνικού δικτύου για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.

Για τη χρηματοδότηση του όλου project ο Itskov έστειλε προσωπικές επιστολές σε όλους τους δισεκατομμυριούχους της λίστας του Forbes σε μια προσπάθεια να τους προσελκύσει ως επενδυτές, ενώ αναζητεί ακόμα και την υποστήριξη των κυβερνήσεων.

Πάντως, το υπουργείο παιδείας και επιστήμης της Ρωσίας ανακοίνωσε πως θα υποστηρίξει τον Itskov και έχει ήδη προγραμματίσει συζητήσεις για τη δημιουργία ενός εξειδικευμένου κέντρου αναζήτησης και ανάπτυξης. Το παράξενο είναι πως την πρωτοβουλία του υποστηρίζει και ο Δαλάι Λάμα!

undefined

Μπορεί όλα αυτά να ακούγονται υπερβολικά αισιόδοξα, ακόμα και... γελοία σε μερικές περιπτώσεις, αλλά ας μην ξεχνάμε πως η καθημερινότητά μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες και επιτεύγματα που με την σειρά τους, πριν από 50 ή 100 χρόνια φάνταζαν αδύνατα ή εξίσου γελοία. Το αν το όραμα του Itskov πραγματοποιηθεί ή μείνει στα χαρτιά θα το ξέρουμε σε λίγα χρόνια.

ΠΗΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΑΠΟ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου