Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Δήμητρα και Δημοφώντας


Ανάμεσα στους αρχαίους θεούς υπήρχαν κάποιοι που είχαν αγάπη προς τους ανθρώπους και κρυφά, προσπάθησαν να κάνουν πολλούς από τους θνητούς ανθρώπους αθάνατους, όπως θα δούμε παρακάτω.
Ο Κελεός και η Μετάνειρα βασίλευαν στην Ελευσίνα και είχαν προσφέρει την φιλοξενία τους στη θεά Δήμητρα όταν έψαχνε την κόρη της Περσεφόνη μετά την απαγωγή της από τον Πλούτωνα, φυσικά χωρίς να γνωρίζουν ότι ήταν «θεά». Οι ίδιοι προσέλαβαν τη θεά, σαν τροφό (παραμάννα), του γιου τους Δημοφώντα. Η Δήμητρα έτρεφε τον Δημοφώντα με νέκταρ και αμβροσία και το φυσούσε με την αναπνοή της κρατώντας το επάνω στο στήθος της, να τον κάνει αθάνατο. Επιχειρούσε μάλιστα μια τελετουργία αθανασίας βάζοντας το μωρό επάνω από μια φωτιά, προφανώς επρόκειτο για μια πράξη που θα έκανε τα κύτταρά του αθάνατα. γνωστή και σαν «βάπτισμα μέσω της φωτιάς», έχοντας σαν απώτερο σκοπό να το απαλλάξει από τα γεράματα και τον θάνατο, να τον κάνει σωματικά αθάνατο! Όμως η Μετάνειρα ένα βράδυ την είδε και φοβισμένη έβαλε της φωνές. Η Δήμητρα την άκουσε, και αφού της αποκαλύφθηκε σε όλη την μεγαλοπρέπεια οργισμένη της είπε: «Άνθρωποι αδαείς ανόητοι που δεν γνωρίζεται την μοίρα σας ούτε για το καλό ούτε για το κακό. Να που η αφροσύνη σου σε παρέσυρε σε σοβαρότερο σφάλμα σου, σου ορκίζομαι στο αμείλικτο νερό της Στυγός που ορκίζονται οι θεοί θα έκανα τον γιο σου αθάνατο και δεν θα γερνούσε ποτέ, θα του χάριζα ένα προνόμιο ανεκτίμητο, τώρα πλέον δεν θα μπορέσει να διαφύγει την μοίρα του θανάτου…».
Μετά από αυτό η θεά παρέμεινε στην Ελευσίνα και έδωσε εντολή στον βασιλιά Κελεό να της αναγείρει ναό «Αλλ΄ εμπρός ολόκληρος ο λαός ας μου αναγείρει ναό και κάτω ένα βωμό στη βάση της ακρόπολης και του υψηλού τείχους…Θα ιδρύσω μόνη μου μυστήρια για να μπορείτε να ευφραίνεται την καρδιά μου τελούντες αυτά με σεβασμό…».
Με αυτό τον τρόπο ιδρύθηκε ο ναός που μετέπειτα γίνονταν τα Ελευσίνια Μυστήρια. Η Δήμητρα φαίνεται πως ήταν μια ικανότατη βιολόγος-«θεά» και πιθανότατα προόριζε την Περσεφόνη για κάποιο μεγάλο βιολογικό πείραμα που σαν στόχο πιθανόν θα είχε να την κάνει αθάνατη, αλλά ο Πλούτωνας, κατ’ εντολή φυσικά των «θεών» ματαίωσε αυτό το πείραμα. Η Δήμητρα όμως φαίνεται πως προσπάθησε να το συνεχίσει με τον Δημοφώντα, όπως διαβάσαμε παραπάνω.
Μετά από την αρπαγή της Περσεφόνης, η Δήμητρα έκανε τη γη άκαρπη και για πολλά χρόνια και η πείνα βασάνιζε τους ανθρώπους. Οι ικεσίες των ανθρώπων ακούστηκαν μέχρι τον «Ολυμπο» και μεσολάβησε Δίας, ώστε η Περσεφόνη για ένα εξάμηνο ή οκτάμηνο ζούσε μαζί με την Δήμητρα και το υπόλοιπο χρόνο με τον Πλούτωνα.

1 σχόλιο: