Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

«Να τα χιλιάσεις!»: Οι έρευνες για την αθανασία λένε ότι η ευχή πιάνει!

Ο αμφιλεγόμενος επιστήμονας Aubrey de Grey οραματίζεται την ώρα που ο άνθρωπος θα σβήνει με άνεση 1.000 κεράκια στην τούρτα του. Ο 48χρονος ερευνητής, όσο και αν αμφισβητείται από το ακαδημαϊκό κατεστημένο, τα τελευταία χρόνια υπερασπίζεται με πάθος τη θεωρία του σύγχρονου Μαθουσάλα, πρωτοστατώντας σε έρευνες για τις λεγόμενες βιοτεχνολογίες αναζωογόνησης.

Μπορούμε να σταματήσουμε το… μακελειό

Η ακλόνητη πεποίθησή του είναι ότι τα γηρατειά δεν είναι αναπόφευκτα και ότι δεν πρέπει να είμαστε κολλημένοι με την απαίσια μοιρολατρία ότι θα πεθάνουμε γερασμένοι από έναν επώδυνο θάνατο. Οι επιστήμονες μπορούν να σταματήσουν αυτό το… μακελειό, ισχυρίζεται, αρκεί να αποφασίσουν ότι αυτός είναι ο στόχος τους, χωρίς να εξετάζουν το φαινόμενο του γήρατος αποκλειστικά από περιέργεια. Η υπόθεσή του είναι ότι κάποιος θα μπορούσε να ταλαντεύεται επ’ αόριστον ανάμεσα στη βιολογική ηλικία των 20 με 25 ετών. Αν οι συνολικές φθορές που υφίσταται το σώμα κρατηθούν στα επίπεδα ενός βιολογικά νεαρού ατόμου, η υγεία και η λειτουργικότητα δεν εγκαταλείπουν τον οργανισμό, εξηγεί.

Μη χάνουμε χρόνο

Αφού κατόρθωσε να ενώσει τις ερευνητικές δυνάμεις βιολόγων και γεροντολόγων, ο de Grey διατείνεται ότι η επιστήμη πρέπει να προχωρήσει μπροστά και να υποστηρίξει κατά προτεραιότητα αυτές τις έρευνες, γιατί εν τω μεταξύ χάνεται πολύτιμος χρόνος που κοστίζει ζωές.

Το κλειδί βρίσκεται στον μεταβολισμό

Όπως δημοσίευσαν οι Irish Times, ο πρωτοποριακός ερευνητής δεν οραματίζεται την επιβράδυνση της γήρανσης αλλά την αντιστροφή της, γιατί τη θεωρεί πιο εύκολη υπόθεση από την επιβράδυνση. Και όταν μιλάει για αντιστροφή, εννοεί την επισκευή των φθορών που επιφέρουν τα γηρατειά. Ο de Grey υποστηρίζει ότι το κλειδί της αντιγήρανσης βρίσκεται στον μεταβολισμό του οργανισμού. Ο μεταβολισμός, όπως εξηγεί, μοιάζει με πολύπλοκη βιοχημική ορχήστρα η οποία, με την πάροδο του χρόνου, παρουσιάζει «παραφωνίες». Οι «παραφωνίες» αυτές δημιουργούν μακροπρόθεσμες βλάβες, οι οποίες, κατά τον de Grey, μπορούν να διορθωθούν.

Τα γηρατειά είναι αναστρέψιμα

Ο Aubrey de Grey είναι επικεφαλής στο SENS Foundation («Strategies for Engineered Negligible Senescence»), μια φιλανθρωπική οργάνωση που εδρεύει στην Καλιφόρνια, η οποία επεξεργάζεται επιστημονικές μελέτες σχετικά με την αντιγήρανση και την αναζωογόνηση και προτείνει ανάλογες θεραπείες. Ξεκινώντας ως επιστήμονας Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, οδηγήθηκε από το έντονο ενδιαφέρον του για την αντιγήρανση (πυροδοτημένο από τη βιολόγο σύζυγό του) στο Ίδρυμα Μαθουσάλα (“Methuselah Foundation”), όπου και παρέμεινε μέχρι το 2009. Μαζί με τον Michael Rae έχει γράψει το βιβλίο «Σταματώντας να γερνάς: Η επαναστατική αναζωογόνηση που θα μπορούσε να αντιστρέψει την ανθρώπινη γήρανση για όλη τη ζωή μας» (“Ending aging: The Rejuvenation Breakthroughs That Could Reverse Human Aging in Our Lifetime”), ενώ το 1999 η πρώτη συγγραφική του απόπειρα έδωσε το βιβλίο «Η μιτοχονδριακή θεωρία της γήρανσης για τις ελεύθερες ρίζες» (“The Mitochondrial Free Radical Theory of Aging”).

Βιοτεχνολογίες αναζωογόνησης

Οι βιοτεχνολογίες αναζωογόνησης του SENS είναι θεραπείες οι οποίες, όπως ισχυρίζεται η ομάδα των επιστημόνων του ιδρύματος, αφαιρούν, επισκευάζουν ή καθιστούν αβλαβείς τις ζημιές που προκαλούνται από τη βιολογική διαδικασία της γήρανσης. Η μεγαλύτερη πρόοδος αυτή τη στιγμή συντελείται στον τομέα της απομάκρυνσης των σκουπιδιών που συσσωρεύονται ανάμεσα στα κύτταρα, με τη συνεργασία του Brian O’ Nuallain της Ιατρικής Σχολής του Harvard.

Η νόσος των γηρατειών θα θεραπευθεί;

Μπορεί η «ασθένεια» των γηρατειών να μην έχει αντιμετωπιστεί ακόμα, όπως τα λοιμώδη νοσήματα (χολέρα, ευλογιά), αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να ξεπεραστεί. Σημαίνει απλά ότι πρέπει να βρούμε νέους τρόπους για τη λύση του προβλήματος, τονίζει το SENS.

http://www.sens.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου